Bu başlıkta önce belirtileri doğru daraltmak lazım. Aynı ayarı değiştirdikten sonra bir maç test etmek daha sağlıklı olur; tek seferde çok fazla ayar değişirse hangi adımın işe yaradığını anlamak zorlaşır.
Benim çıkarımım şu: Laptop kullanıyorsanız güç planının dengeli modda kalması da ani FPS düşüşü yapabilir.
Ben önce değişkenleri azaltırdım: aynı ayar, aynı harita veya aynı senaryo üzerinden test yapılırsa sorunun kaynağı daha net çıkar.
Ben ölçülebilir bilgi toplamayı severim: FPS, ping, sıcaklık, hata saati veya maç içi senaryo yazılırsa konu çok daha hızlı çözülür.
başlıktaki ana noktaya bakınca sadece ortalama FPS değerine takılmamak lazım. Oyun 200 FPS gösterse bile kare süresi dalgalanıyorsa mouse hissi bozulur ve oyuncu bunu kasma gibi algılar.
Ben önce aynı harita, aynı ayar ve aynı senaryoda test yapardım. Bir maçta ayar değiştirmek, diğer maçta sürücü güncellemek sonucu karıştırıyor; hangi adımın işe yaradığını anlamak zorlaşıyor.
Arka planda tarayıcı, Discord yayın, kayıt programı veya launcher açık kalıyorsa özellikle çatışma anında sistem nefes alamıyor. Önce bunları kapatıp sonra grafik ayarlarına girmek daha temiz bir test olur.
Sıcaklık tarafı da atlanmamalı. CPU ya da ekran kartı yük altında frekans düşürüyorsa grafik ayarını kısmak tek başına çözüm vermeyebilir. MSI Afterburner gibi bir araçla oyun sırasında değerleri görmek işe yarar.
Eğer sorun belli efektlerde çıkıyorsa gölge, parçacık, yansıma ve post-processing ayarlarını ayrı ayrı denemek daha mantıklı. Hepsini bir anda kısmak hızlıdır ama sebebi öğrenmeyi zorlaştırır.
Analitik taraftan bakınca önce değişkenleri azaltmak gerekiyor. Aynı anda üç ayar değişince sonuç iyi bile olsa hangi adımın etkili olduğu anlaşılmıyor.
Sizde bu durum daha çok çatışma anında mı, harita yüklenirken mi sırasında mı öne çıkıyor?